< Tillbaka till Utvecklingsblogg
Postat den 30 juni, 2017

Vem skickar kontrolluppgift om chefen är en app?

Nu ökar jobben med totalflexibla arbetstider, global spridning och valfrihet bland uppdrag. Vi pratar gig-anställning där chefen är en app. Du kan jobba hemma och ingen säger åt dig vad du ska göra, när du väljer att arbeta och inte heller hur mycket skatt du ska betala. Hur blir det då?

Digitaliseringen erbjuder gränslösa möjligheter att göra karriär. Alltfler väljer att vara frilansare med deltids-gigs, hos en mix av globala arbetsgivare där uppdragen kommer via en app.

– Så här har mitt arbetsliv sett ut sedan länge. Jag bär min egen kompetensportfölj och portionerar ut mig som resurs när det passar mig. Tack vare tekniska plattformar ökar den här flexibiliteten, kommenterar Jacqueline Kothbauer, digital futurist och författare.

På temat ”Plattformsekonomi i praktiken” bjöd Veckans Affärer in till frukostmöte en morgon i juni. Rebecca Filis, verksamhetsutvecklare på Skatteverket, var på plats och diskuterade hur den fria arbetsmarknaden påverkar myndighetens uppdrag.

– Vi har en utmaning med gränslös digital ekonomi och en nationellt begränsad juridik. Vad är man om man jobbar med korta uppdrag, men inte är anställd? Egenföretagare? Konsult? Frilansare? Vem ska lämna kontrolluppgift till Skatteverket om ett tyskt bolag betalar ut en engångsersättning till en svensk uppdragstagare för några timmars arbete och vem betalar in socialavgifterna, funderar Rebecca.

Iggy Gullstrand, Sverigechef på Testbirds med 200 000 testare i 193 länder, har sin syn på saken.

– ”Våra” testare finns runtom i världen, de är inte anställda utan bokar på sig för annonserade uppdrag som passar deras kompetensprofil. Ersättning utgår per timme, inom ramen för uppdragets svårighetsgrad. Vi är tydliga om vilka svenska lagar och skatteregler som gäller, sen är det upp till uppdragstagaren själv att redovisa inkomsten och betala in skatt till Skatteverket, säger han.

Arbetsformen ”crowdtesting”, som Testbirds sysslar med, växer. Uppdragen erbjuds testarna (privatpersoner) via en app och du avgör själv hur mycket eller lite du jobbar.

Vad tycker Unionens förbundsordförande, Martin Linder, om det?

– Det spelar inte så stor roll vad jag tycker, det här är en utveckling vi bara måste hänga med på och acceptera. Arbetsmarknaden förändras och vi med den. Vi på Unionen samarbetar mycket med vår tyska motsvarighet, IG Metall, för att hitta schyssta villkor med balans. Den sociala situationen och ansvarstagande för individen, så att hen mår bra utifrån ett arbetsmiljöperspektiv, är viktiga delar att beakta, påpekar Martin.

Airbnb och Uber är plattformsföretag som sysselsätter – och uppskattas av – många människor. Men inte alla. Konkurrerande företag höjer sina röster för att deras verksamheter missgynnas och får svårt att konkurrera med sina priser, som inkluderar arbetsgivaravgifter och skatter.

– Det handlar mycket om att arbetsgivaren och arbetstagaren vill ha större flexibilitet. Delningsekonomi kan liknas vid outsourcing, där man lägger ut en del av sin verksamhet på en marknad med privatpersoner snarare än företag. Vi står helt enkelt inför en ny företagsstruktur och en arbetande generation med andra behov som vi måste förhålla oss till och hitta ändamålsenliga lösningar för, resonerar Rebecca.

I två rapporter från 2016 har Skatteverket bland annat kunna konstatera att det är vanligt med oredovisade inkomster inom den så kallade delningsekonomin. Nu har Rebecca Filis i uppdrag att konkretisera förslag på förändrat regelverk utifrån myndighetens perspektiv. Och att hitta fungerande lösningar under tiden.

– Vi börjar göra det vi kan göra, det vill säga underlätta för privatpersoner och plattformsföretagarna att göra rätt. I höst kommer vi att lansera en särskild sida på webben där vi förklarar hur det är att vara en digital arbetsgivare, berättar Rebecca.

Rapporten med Skatteverkets förslag på regeländringar beräknas vara klar vid årsskiftet.

Du kan läsa mer om plattformsekonomin i ett längre inlägg av Rebecca (bilden nedan) på följande länk.

Personerna som citeras intervjuades av Anette Eriksson.

Utveckla Skatteverket
Utveckla Skatteverket

Logga in

eller