< Tillbaka till Utvecklingsblogg
Postat den 7 augusti, 2017

Självgoda i framgången?

”Och utmärkelsen Sveriges modernaste myndighet går till…Skatteverket!” Det har nu gått snart sex år sedan. En viktig dag för Skatteverket, en viktig utmärkelse.

Åren efter utmärkelsen var vi många medarbetare på Skatteverket som blev tillfrågade att föreläsa om Skatteverkets framgångsresa. Vad gjorde ni? Vad var nyckeln till er framgång?

Många av svaren fanns och finns formulerade i den inriktning som tjänat Skatteverket väl sedan 2006. Nu 11 år senare har vi en ny inriktning och det känns helt rätt och dessutom nödvändigt när vår omvärld inte är densamma som för 11 år sedan.

Så vad behöver Skatteverket utveckla för att ge oss förutsättningar att kandidera igen om att få utmärkelsen Sveriges modernaste myndighet, låt oss säga om 5 år?

”Jo visst vill Skatteverket samverka med andra myndigheter och aktörer men det verkar vara mest när det gynnar deras verksamhet. Kanske har Skatteverket blivit lite självgoda i framgången”.

Citatet är hämtat från en av undersökningarna som genomfördes i början av förra året i samband med vår översyn av inriktningen. Även om jag är säker på att Skatteverket inte avsiktligt valt att gå in i olika samverkan då det bara gynnat vårt uppdrag, så blev det ett ordentligt uppvaknande att andra aktörer har och riskerar att uppfatta det så. Självklart har Skatteverket som en del av myndighetsverige ett ansvar att både tänka och agera utifrån att vi tillsammans med andra ska bidra till största möjliga samhällsnytta. Inte bara till största möjliga Skatteverksnytta.

Förmågan att samspela och samverka med andra kommer, om jag får gissa, vara en tung bedömningspunkt för juryn som ska utse Sveriges modernaste myndigheter i framtiden. Att Skatteverket ska utveckla sin samverkan ska förstås grunda sig i att det blir bättre för alla, inte för att få en ny utmärkelse. Fast om Skatteverket blir den modernaste myndigheten igen så tänker i alla jag kosta på mig att bli lite självgod igen.

I alla fall för en liten stund.

/Karl-Johan Ekström, chef för folkbokföringsavdelningen

Utveckla Skatteverket
Utveckla Skatteverket

Logga in

eller